Cola Flesjes liggend

Het geheim van Coca-Cola

Het welbekende bruine drankje met bubbels is inmiddels wereldwijd bekend, populair en wordt door iedereen gedronken. Ik bedoel wie kent het nou niet? Degene die het niet kennen moeten onder een steen hebben geleefd, maar hoe is het nou eigenlijk zo bekend en gewild geworden? Wat doet Coca-Cola anders dan de andere, wat is het geheim?

Amerikaans frisdrank

Het ontstaan van Coca-Cola

Laten we eerst terug gaan in de tijd, toen het allemaal begon. In 1886 ontdekte de apotheker John Styth Pemberton met toeval uit Atlanta een drankje die wij nu kennen als Coca-Cola . Hij experimenteerde met verschillende extracten van planten in een keukentje achterin zijn drogisterij. Hij wilde een medicinaal drankje creëren tegen duizeligheid en algehele malaise. Eén van zijn experimenten werd een succes, siroop gemengd met koolzuurhoudend water, werd voor 5 cent per glas verkocht. Later veroverde dit bruine, bubbelende drankje de hele wereld!

Strikte geheimhouding

Nadat Pemberton was overleden, kocht ondernemer Asa Candler het recept over. Hij voerde met de jaren een paar wijzigingen door in het recept (zo liet hij onder anderen de cocaïne uit het drankje verwijderen) zodat hij de enige was die de exacte formule kende en niemand anders het kon namaken. Daarnaast bedacht hij drie regels waar gestrikt aan gehouden moest worden. De regels volgen hieronder.

  1. Van het recept bestaat er maar een geschreven versie. Omdat er maar een geschreven versie van het recept is, wordt deze veilig bewaard en opgesloten in een kluis. Vanaf 1925 lag het recept in een kluis in de SunTrust bank in Atlanta. In 2011 werd het recept  verplaatst naar een streng beveiligde kluis in ‘The World of Coca-Cola’, een soort Coca-Cola-museum. Ook in Atlanta.

  2. Van het bedrijf mogen slechts twee werknemers tegelijkertijd het recept kennen. Doordat maar twee werknemers het recept kennen, mocht er niks riskeert worden. Hierdoor mogen de werknemers niet in hetzelfde voertuig reizen, om te voorkomen dat ze een ongeluk beleven en het recept verloren zou gaan.

  3. Maar hoe moeten de werknemers die het drankje maken het dan eigenlijk maken? De fabrieksarbeiders die de cola uiteindelijk maken, krijgen instructies om bepaalde hoeveelheden van negen genummerde potten vloeistof met elkaar te mengen. Wat Voor inhoud de potten bevatten, weten zij niet. De pot die het meeste opviel was pot nummer 7. dit was ook weer een pot met een geheim mengsel van oliën. 

De geheime mix van ingrediënten 

Natuurlijk hebben heel wat mensen door de jaren heen geprobeerd het recept te achterhalen en na te maken. Pendergast zegt dat hij tijdens een archiefonderzoek een notitieboekje te hebben gevonden van Pemberton zelf. Eén pagina die daarin opviel bevat de letter X met daaronder verschillende etherische oliën. Hij concludeerde dat het de geheime mix was van het drankje. 

Mede door meer speurwerk en interviews met nabestaanden concludeerde de journalist de inhoud van de negen potten van toen en nu. Veel van deze ingrediënten worden op het heden niet meer gebruikt: Suiker, karamel, cafeïne, fosforzuur, vloeibaar extract van cocabladeren, limoensap, glycerine, vanille extract en een mengsel van etherische oliën op basis van limoenschil, citroenschil, sinaasappelschil, korianderzaad, oranjebloesem, nootmuskaat en kaneel.

 

Amerikaans frisdrank op Amerikaans Snoep Planeet

Ook benieuwd naar al die verschillende soorten Amerikaanse frisdranken? Dan komt dat mooi uit! wij bieden namelijk verschillende soorten Amerikaanse frisdranken. Natuurlijk komt Coca-Cola van oorsprong uit Atlanta, Verenigde Staten (United states of America). Daarom vertellen wij dit verhaal. Zo zie je maar wat voor een weg een frisdrank wel niet afgaat voordat het fenomenaal bekend wordt. Wij bij Amerikaans Snoep Planeet verkopen namelijk naast verschillende Amerikaanse snoep soorten ook allerlei verschillende soorten Amerikaanse frisdranken. Van diverse grote frisdrank merken. Bekijk zelf ons ruim assortiment en vind jouw favoriet!

Bestel nu!